Smerte....helvete!

 

En uvitenskapelig artikkel om modige mennesker jeg har møtt og møter i min praksis; http://frognerakpunktur.no

"Hæææ?" "Er du sykmeldt nå igjen?" "Du ser da så godt ut!" " Hva er det egentlig med deg?" " Så deilig å ikke måtte gå på jobb,da!"

Du kjenner at du stivner til, hjertet banker fortere, fortvilelsen stiger opp gjennom magen, gråten ligger i halsen som en sår klump. Du tar deg kraftig sammen, og med et innbitt og innøvd smil feier du kommentarene bort med litt humor ( oftest på bekostning av deg selv). Så kommer du hjem og fortvilelsen tar over. Du lever i et smertehelvete. Det er ingen ferie, pause, fri. Det hjelper ikke om det er helg eller hverdag, om det fins venner og/eller familie rundt deg. Ingen forstår. Du er alene i din kropp, en smertefull kropp, som begrenser deg; som litt etter litt suger ut livskraften og livsgleden din.

Det finnes mange typer smerter; dine smerter sitter i musklene, varierer i styrke og kan forflytte seg rundt som en vind. Du kan også ha sterk hodepine, gjerne om morgenen, etter en lang natt med dårlig søvn. Du er sliten, oppgitt og lurer på om du klarer å overleve en dag til. Men det gjør du, siden du er modig og viljestyrt; du trosser smertene og står opp. For du er veldig pliktoppfyllende, ansvarsbevisst og dyktig; oftest kvinne og har mange jern i ilden. Å bli sykmeldt er et nederlag. Å bli mistrodd i forhold til funksjonsnivået ditt, er et slag under beltestedet. Du friskmelder deg som regel altfor tidlig, og aller helst unngår du sykmelding.   

Du føler deg ensom, fordi ingen av oss på "den andre siden" kan forstå hva du gjennomgår hvert øyeblikk, hver dag. Selvfølelsen og selvbildet er skrumpet inn til en bitteliten, uttørket rosin. Det som før gav glede og yrhet, er nå bleke minner og daglige konfrontasjoner med manglende mestring. Du oppsøker leger, smerteklinikker, terapeuter, psykologer, healere og leser artikler og søker etter smertelette. Noen ganger lykkes du, og oppnår timer, dager eller uker med smertefrihet. Andre ganger er det ingenting som hjelper. Av og til ønsker du bare å få dø. Men du tar ikke ditt eget liv, for du er hensynsfull og tar hensyn til andres behov.

"Nei, vi fant ikke noe feil på blodprøvene.... røntgenbildene... Det er nok psykisk. Du er for snill og flink, vet du." Håpet synker, og inni deg stiger et skrik, et rop, en yrende følelse av raseri. Du tenker at du burde sagt: "Jeg har smerter....for helvete! Jeg er ikke gal, men ja, jeg blir sliten og trist av å ha det vondt hver dag og natt. Jeg trenger hjelp; noen som kan se, forstå og veilede meg til et dagligliv med minst mulig vondt! Jeg driter i prøvesvar!" Istedet tar du deg kraftig sammen, spenner kjevene, takker for hjelpen og går ut i din ensomme verden; ut i ditt smertehelvete.   

Jeg har ikke et svar å gi deg, kan bare fortelle deg at smerter er totalt subjektive, og at ingen har en fasit. Smerter er kroppens alarmsystem, og noen ganger blir alarmen for aktiv. Andre ganger redder den livet vårt. Kroppens eget smertestillende stoff heter endorfiner. Vi kan øke endorfinutslippet blant annet ved fysisk aktivitet/trening, massasje, akupunktur og forelskelse. Endorfinene skaper en velværefølelse. Hva som gir akkurat deg økt endorfinproduksjon og utslipp; er det bare du selv som kan finne ut av. Jeg har dyp respekt for deg, og håper du finner din smertelette. For meg er du en helt og en overlever!  


Kilder:

https://sml.snl.no/smerte

https://sml.snl.no/endorfin

    

 

2 kommentarer

Ann Margret

29.11.2016 kl.08:41

Ja akkurat sånn er det !Takk ❤️ De dagene de ikke gjør vondt er jeg så sliten at jeg kunne like gjerne ha vondt... Likevel putter jeg på meg smilefjeset og later som ingenting....

frognerfysioterapi

30.11.2016 kl.11:12

Tusen takk for din tilbakemelding, heltinne!

Skriv en ny kommentar

frognerfysioterapi

frognerfysioterapi

50, Ålesund

Selvstendig næringsdrivende og alenemamma i Oslo. Oppvokst i frisk havbris i Ålesund. Elsker å reise og har har bodd i Ecuador, Marokko,Tyrkia og på Canariøyene. Var Vingvert i Sas Leiscure på 80/90 - tallet. Utdannet fysioterapeut, bedriftsfysioterapeut og klassisk akupunktør. Elsker kultur, mat, språk, natur, dyr og mennesker. Håper å inspirere og spre ettertanke og kunnskap med min blogg!

Kategorier

Arkiv

hits