Magefølelsen"Du...Hallo! Du er jo helt overfølsom!" "Hva er i veien med deg?" "Nei, nå er du paranoid!" " Nå må du ikke være så forutinntatt!" "Klart de ikke mente det sånn!" "Hvordan visste du det?" "Jøss, du hadde helt rett, jo!" " Er du en løgndetektor eller personlighetsekspert?" " Er du synsk?"

Hvis du har fått en eller flere av disse kommentarene opp gjennom oppvekst/voksenliv; er sjansene store for at du har en sterk magefølelse/intuisjon. Du tillater deg å lytte til magefølelsen, selv om du ikke alltid velger å høre etter. Mest sannsynlig er du ikke så glad for denne gaven, og kanskje har du ikke følt deg helt akseptert for den du er. Isåfall kan du passe inn i gruppen "interessante, litt mystiske, overfølsomme og muligens noe ulykkelige, men veldig hjertevarme", intuitive mennesker.

Sjekkliste for mennesker med sterkt utviklet magefølelse:

  • I familen er du gjerne den som har "for mye" følelser, og som må "dempes" eller "skjermes" litt
  • Du er svært empatisk
  • På skole og jobb, er du ikke helt "innafor" A 4 arket, men kanskje litt hakkete, krøllete og skjev i kantene
  • Det er ikke så lett å finne gode venner
  • Du kan havne i konflikter eller relasjonsproblemer, fordi "munnen renner over med det hjertet er fylt av"
  • Blant bekjente er du gjerne "guruen" som folk søker råd hos, kanskje spår du i kaffegrut, tarot, leser hender eller rett og slett bare "vet" hva som skjer på forhånd
  • Selvfølelsen din er ikke helt på topp
  • Selv om du er sliten, kan det være vanskelig å sove

Tidlig i livet lærer vi å tilpasse oss. Dette gjelder på alle plan og er "programmert" inn i utviklingen vår. Reflekser, instinkter, smerte/ varme/kulde - oppfattelse og emosjonelle reaksjoner er stressvar på omgivelsene som sikrer vår overlevelse som art.

Emosjonelt lærer vi å dempe våre impulser for å passe inn i det sosiale mønsteret vi tilhører ( familie, kultur og samfunn). For mennesker med mye magefølelse/intuisjon, krever dette ekstra mye kontroll. I gamle kulturer/og fortsatt i noen andre kulturer har mennesker med høyt utivlklet emosjonell intelligens ( EQ) fått en naturlig aksept og posisjon i samfunnet. De har vært sjamaner, rådgivere, kloke koner, spåkvinner/menn, healere osv. I middelalderens Europa førte  inkvisisjonen ( styrt av Kirken) til at den frie og offisielle bruk av intuisjon og magefølelseintelligens tok slutt med forfølgelser, tortur og heksebrenning.    

I dagens teknologiske, logiske og matematiske samfunn, er det ikke spesielt karrierefremmende å ha en sterk magefølelse/intuisjon og bruke den bevisst. New Age kulturen oppstod på 70 - tallet som en motvekt til den logiske trenden. Der fant mange sin tilhørighet. Med tiden har begrepet "New Age" fått en negativ klang, og kan ses på som useriøst, virkelighetsfjernt eller "mambojambo" for mange. I 2016 er ikke New Age - kulturen lenger et akseptert "tilholdssted" for den vanlige "mageføleren". Forskning er den aksepterte veien til objektiv sannhet. Det fungerer fint når vi ser på objekter som gir 2 + 2 = SANT.  Når det gjelder intuisjon og magefølelse, er den subjektiv, og derfor ikke så lett å forske på. Likevel har forskerne kommet til enighet om at Emotional Q ( EQ) er en viktig og nødvendig partner til Intelligence Q ( IQ). 

"En sunn sjel i et sunt legeme"; er et gammelt ordtak. Hva betyr det? For meg betyr det at hvis vi er i fysisk balanse, er vi også i psykisk balanse og vice versa. Vi må være i kroppen vår så lenge vi er i live på Jorda. Kroppen er tredimensjonal og gjensidig avhengig av naturkreftene. I min forståelse er psyken, sjelen og følelsene en naturlig del av kroppen vår. Hvis vi undertrykker magefølelsen/intusjonen, og bare bruker IQ i dagliglivet, risikerer vi å gå glipp av denne urgamle og velutviklede intellligensen, som har bidratt til vår overlevelse og evolusjon/utvikling.

Hva skjer med kroppen hvis vi undertrykker og trosser magefølelsen hver eneste dag? Dyp magepust forløser følelser og sikrer god sirkulasjon og fordøyelse i tarmsystemet. Metoden for å undertrykke magefølelsen, er å spenne magen og puste høyere opp i brystet, for å slippe å kjenne etter. Dette er en teknikk soldater lærer når de skal i kamp, og følelser som frykt og empati ikke er nyttige. Blodet strømmer ut i armer og bein, og vi er inntsilt på kamp/flukt (fight /flight) modus.  Etterhvert som vi er blitt "flinke" til å stoppe/undertrykke magefølelsen, kan vi oppleve dårlig fordøyelse, smerter i magen, stivhet i rygg, slitenhet, nedstemthet og hyppigere opplevelser av  frykt/aggresjon. Når du innerst inne "vet" hva som "foregår", men later som noe annet; blir opplevelsen av deg selv ikke helhetlig og sann. Selvfølelsen synker i takt med at du fjerner deg fra ditt emosjonelle/intuitive magesenter.  Små barn er svær intuitive og oppfatter nyanser av følelser og tonefall mye sterkere enn vi voksne gjør.

Småbarn responderer ganske ummiddelbart på magefølelsen, og lærer fort at det ikke er akseptabel intelligens/reaksjon. De lærer at deres følelser ikke er "sanne", "riktige", "gode nok". "Nå er du overfølsom... IGJEN!!!!"  Og her kommer min påstand: "Overfølsomhet er også en styrke!" Får vi lov til å kultivere magefølelsen/intelligensen/ intuisjonen fra barnsben av; så gir den oss støtte i relasjoner, valgsituasjoner og akuttsituasjoner. Mange kjøper riktig leilighet, får en jobb som passer dem eller redder livet ved å lytte til magefølelsen. Vi få bedre selvfølelse og opplever oss selv, andre og livet på et dypere plan; når mageintelligensen får være med.

Trekk pusten dypt og pust med magen. Let frem din indre mageintelligens og bruk den. Børst støv av spontane reaksjoner og innfall. La barna vise veg, og åpne opp for livet med magefølelsen - den urgamle intelligensen!

 Vigdis

http://www.frognerakupunktur.no

Kilder:

https://en.wikipedia.org/wiki/Emotional_intelligence

http://forskning.no/menneskekroppen-psykiske-lidelser-psykologi/2008/02/magetrobbel-kan-vaere-angst

http://forskning.no/menneskekroppen-sykdommer-stub/2008/04/stressmage-en-folkesykdom

http://forskning.no/hjernen-psykologi/2012/11/stol-pa-intuisjonen

https://no.wikipedia.org/wiki/New_age

 

6 kommentarer

Gro E

07.11.2016 kl.14:35

Det er mye jeg kjenner meg igjen i her, både på den ene og den andre måten 😀"Food for thought"

frognerfysioterapi

07.11.2016 kl.15:29

Tusen takk, og så godt med gjenkjennelse??

Mette

07.11.2016 kl.19:34

Her var de mye e kjente me igjen i 😊 Kjekt å lese det du skrive Vigdis 👌🏻😊

frognerfysioterapi

07.11.2016 kl.22:15

Tusen takk, det er så hyggelig å høre! Vigdis

Mamma

08.11.2016 kl.22:18

Dette var stoff til ettertanke. Flott levert!

frognerfysioterapi

09.11.2016 kl.09:41

Tusen takk, mamma! Stort kompliment fra en flott skribent og klok kvinne!

Skriv en ny kommentar

frognerfysioterapi

frognerfysioterapi

50, Ålesund

Selvstendig næringsdrivende og alenemamma i Oslo. Oppvokst i frisk havbris i Ålesund. Elsker å reise og har har bodd i Ecuador, Marokko,Tyrkia og på Canariøyene. Var Vingvert i Sas Leiscure på 80/90 - tallet. Utdannet fysioterapeut, bedriftsfysioterapeut og klassisk akupunktør. Elsker kultur, mat, språk, natur, dyr og mennesker. Håper å inspirere og spre ettertanke og kunnskap med min blogg!

Kategorier

Arkiv

hits